Publiceer uw huis gratis

Publiceer je vakantiewoning nu helemaal gratis! Geen commissie! Geen extra kosten!

Veelgestelde vragen

FAQ - Hier vind je alle antwoorden op veelgestelde vragen. Meer weten? Schrijf ons via het webformulier.

Menu

Verantwoord verhuren doe je zo

Met de verhuur van je vakantieverblijf verdien je geld. Je staat je eigen verblijf tijdelijk af aan andere bewoners en daar staan inkomsten tegenover. Mooi om de kosten van je onroerend goed te dekken. En regel je de verhuur goed, dan houd je er nog een aantrekkelijk bedrag aan over.

Teleurgestelde huurders moet je altijd voorkomen. Zorg daarom dat je aanbieding in overeenstemming is met de werkelijkheid. Je toont alle voordelen van je huis of appartement, maar maak het nooit mooier dan het is. Beschrijf het woonplezier en toon de mooiste foto’s van de buitenkant, alle kamers en de sanitaire luxe. Stel jezelf de vraag: kan een huurder straks bewijzen dat hij minder kreeg dan wat ik beloofde? Ben je zeker van niet, dan is je aanbieding reëel en verantwoord.

Tips om tevreden huurders te houden

Je vakantieverblijf is precies wat je huurders zoeken en de verhuur is helemaal geregeld. Dat is voldoende? Een paar kleine aandachtspunten en je huurders zijn aan het einde van de vakantie extra tevreden:

  • Zorg voor een lijst met (lokale) alarmnummers, artsen en het ziekenhuis in de buurt. Wijs de huurder waar die lijst te vinden is: in de meterkast, of aan de binnenzijde van de voordeur.
  • Een beschrijving van alle huishoudelijke apparaten, zo mogelijk in verschillende talen, helpt de huurder en voorkomt verkeerd gebruik.
  • Handig als de sleutelbos klein blijft. Liefst 1 tot 2 sleutels voor alle sloten. Geef minimaal 2 sets (anders gaan de huurders ze uit elkaar halen). En markeer de sleutels, dan weet iedereen op welke sloten ze passen.
  • Personeel voor de tuin, het zwembad en het schoonmaken van het huis? Maak goede afspraken en kondig hun komst en werktijden aan.
  • Zorg voor ruim voldoende bestek en serviesgoed. Tip: minimaal het dubbele aantal van het maximale aantal gasten in je verblijf.
  • Voldoende glazen in een gevarieerd samengesteld servies. Het is gemakkelijk te onderhouden en geeft je gasten een gevoel van optimale service. Wijn- en champagneglazen niet vergeten? En mocht er een glas sneuvelen, geen punt. Dat kan gebeuren.
  • Is de pannenset in orde? Zorg voor goed onderhouden pannen zonder krassen in de aanbaklaag.
  • Een complete keuken is onmisbaar. Vergeet dus de dekschalen, onderleggers, houten lepels en een set scherpe keukenmessen niet. Zijn mixer, waterkoker, koffiezetapparaat, broodrooster en de pers voor vruchtensappen in goede staat?
  • ijn als de nieuwe huurders schone, lege kasten aantreffen met voldoende kledinghangers.
  • Je voelt je extra welkom als alle toiletten zijn voorzien van een rol toiletpapier. Ook iets om niet te vergeten: is het douchegordijn (net als de hele doucheruimte) fris en schoon?
  • Opgemaakte bedden met schoon linnengoed vormen het bewijs van zorg en aandacht. Ligt er voldoende van in de kast om een bed tussentijds te verschonen?
  • Huurders willen zich graag thuis voelen. Jouw privé spulletjes zijn dan een doorn in het oog. Verwijder alles en laat het huis aan je gasten over. Tip: berg privé spullen weg in een afgesloten kast.
  • Wat er ook is afgesproken over het schoonmaken, je gasten moeten zelf ook wel eens iets aanvegen, stofzuigen of dweilen. Zorg voor een emmer en mop, een stoffer en blik, een stofzuiger en bezem, schoonmaakmiddelen en voldoende vuilniszakken.
  • De vaatwasmachine kan niet zonder wastabletten, glansmiddel en zout. De wasmachine wast niet zonder wasmiddel. Zorg voor voldoende voorraad.
  • Natuurlijk ziet je tuin en fantastisch uit. Keurig kort gras, netjes aangeharkt en bloemen en planten in prima conditie.
  • Met zwembad? Dat waarderen je huurders, zeker wanneer er voldoende ligstoelen aanwezig zijn en de tuinverlichting je ook in het donker laat zien waar je loopt.
  • Huurders stellen hun veiligheid op prijs. Een buitenlamp die reageert op beweging rond de woning, een of meer camera’s of een alarmsysteem. Zorg voor een heldere gebruiksaanwijzing (en bij elke verhuur een nieuw wachtwoord).
  • De aanwezigheid van een EHBO-kit geeft de huurder een veilig gevoel.
  • Check regelmatig de rook- en koolmonoxidemelders en de brandblusser. Zorg voor een veilige, goed beschermde bedrading. Nu weet de huurder dat er aan zijn veiligheid wordt gedacht.
  • Loop het verblijf na op zoek naar onveilige situaties, vooral voor kinderen. Maak ze in orde of wijs de huurders op die situaties (hoge afstap, een lage deuropening, steile trap of een tuinpad dat glad kan zijn als het regent).
  • Het huis goed geventileerd en zo nodig een werkende verwarming? Prima geregeld, zeker wanneer de bediening van het systeem helder is.
  • Mogen je huurders binnen roken? Staat dat in de huurovereenkomst? Zorg dan voor voldoende asbakken.
  • Mag er niet worden gerookt? Help ze herinneren met kleine stickers in de gang en in de kamers.
  • Je woning krijgt meer waarde als de omgeving veel te bieden heeft. Neem altijd een paar folders mee van attracties, bezienswaardigheden en bijvoorbeeld festivals. Leg altijd een setje klaar voor de nieuwe huurder.
  • Leuk voor je gasten: een gastenboek. Ze kunnen aantekeningen maken, tips doorgeven aan de volgende huurders en hun verblijf beschrijven.

Zo verhuur je veilig

De procedure van aanbieden, afspraken maken, boeking bevestigen en tekenen is goed voorbereid met alle formats en formulieren op Akomgo.com. Volg ze precies en in de juiste volgorde en de verhuur zal veilig verlopen. Onze ervaring helpt je aan de volgende tips voor gestructureerd en veilig verhuren:

Check en dubbelcheck. Dat geldt voor al je zaken, dus ook voor verhuur.

Er gaan diverse e-mails over en weer en meerdere betalingen (aanbetaling, overboeken hoofdsom) komen op je bankrekening. Controleer of de gegevens telkens hetzelfde zijn en informeer naar de reden wanneer ze afwijken.

Vul de verhuurovereenkomst geheel in en je bent verzekerd dat je alle details voor de verhuur stipt hebt afgehandeld.

Informeer telefonisch welke vakantieplannen je huurders hebben. Gaat het om een gezin of een gezelschap? Zijn het volwassen museumbezoekers of feestgangers die de bloemetjes buiten willen zetten? Een vriendelijk gesprek brengt veel aan het licht en kan voorkomen dat je huis met verkeerde bedoelingen wordt gehuurd. 

Wijkt de (potentiële) huurder af van de afspraken? Reageer meteen en laat de fout herstellen. Ga niet akkoord met beloften om het later goed te maken of om e.e.a. tijdens het verblijf alsnog af te handelen.

Naast alle e-mail contacten leer je de huurder goed kennen via de telefoon. 

Controleer de villa of het appartement direct bij het beëindigen van het verblijf.

Houd contact om vragen en problemen voor te zijn. Die belangstelling naar hun tevredenheid over de vakantie wordt op prijs gesteld.

Weten de buren dat je verhuurt dan houden ze daar rekening mee. Weten ze waar je te bereiken bent, dan kunnen ze je ook informeren als er iets mis gaat. 

[+]